Friday, February 3, 2012

“CONTEST PERIBAHASA MELAYU by ARRA AHMAD DAN AMALINA”

Assalamualaikum.
urm, dah lame nak join contest nih..
last skali, tahun lepas kot..
lame dah tu..
dan ari nih, teringin lak nak join bile tengok contest nih..


menarik gak tuu..
pe lagi, jom r..

cakap sal peribahasa nih, aku sendiri dah lame tinggalkan..
dulu2 time skolah, de la gune..
sekarang, haram..hihi
urm, nak tulis peribahase pe eh???
hihi, pikir nye pikir..
aku pilih yang nihh..

"Berapa tinggi terbang bangau, akhirnya hinggap di belakang kerbau juga"



hah, tengok peribahasa nih, mesti korang kan ingat peribahasa nih, "Setinggi-tinggi tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua"
mesti korang ingat samakan maksudnye..
takla..
hampir same, tapi lain skit je..
hehe..
maksud "Berapa tinggi terbang bangau, akhirnya hinggap di belakang kerbau juga" ialah sejauh mana manusia bermigrasi atau merantau, pasti suatu ketika nanti akan pulang ke kampung halaman juga..

manakala,
Setinggi-tinggi tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua memberi maksud..
maksud pe??
hah, sendiri cari r..
hihi, klik sini kalau nak tahu bezanye..  --> sini

kayla, tu je..
akhir kata, segala yang baik itu datangnya dari ALLAH s.w.t manakala yang buruk itu datang dari diri nih sendiri..


Bila jari menari,

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Cik Zaiey..♥

2 comments:

  1. hehe...xpernah dgr lg peribahasa camnie...gudluck taw

    jom join contest sy plak...

    http://kamilkata.blogspot.com/2012/02/contest-aku-dan-quote-sahabat-vs-cinta.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...